Jag hade bestämt mig för att göra grynkorv i början på den här veckan. Men jag fick problem när jag skulle få tag på fläskfärs, vår fina chark på sparhuset finns inte längre. Jag åkte runt till de andra affärerna och de skulle kunna fixa färs till på onsdag. Jag åkte hem och ringde till Ica i mölltorp och där kunde jag med få på onsdag.
Jag hade lagt i blöt korngryn men de kunde jag spara. Det värsta var att mitt barnbran Lova var upptagen på onsdag.
Då ringer telefonen, det var från Mölltorp, de hade fått tag på fläskfärs, det var bara att hämta. Så jag förberedde malen lök, plockade fram kvarnen och la korvskinnen i blöt..
Jag blandade 2 pkt korngryn, malen lök, svartpeppar, salt, kryddpeppar, potatismjöl och 5 kg fläskfärs.Sen provstekte jag några biffar för att smaka av om det var bra kryddning.
Biffarna smakade jättegott, kanske lite dåligt salta, men då är det bara att salta extra i vattnet när jag kokar grynkorven. Biffarna kallas även för körvatröt. Räcker inte skinnen till så steker jag upp färsen som blir kvar och fryser in biffarna till smörgåsmat eller en middag.
Här ligger fjälster i blöt, tyvär är de mycket dyra att köpa, så jag vet inte om det lönar sig att göra korv, men det är roligt.
Här är allt förberett och klart och bara väntar på att min lilla medhjälperska ska komma.
Hon är jätteduktig och fixar det här hur bra som helst, hon ser till att det inte blir för magra korvar. Lova är mycket effektiv och smiter inte undan utan hjälper till hela tiden.
Så här fina blev korvarna som jag ska stoppa ner i frysen. Jag ska bjuda mina barn på potatis vitsås och grynkorv.
En korv ska kokas till Julbordet och skäras i tunna skivor. Kanske jag överraskar med en grynkorv som födelsedagspresent, det brukar vara uppskattat. Det konstiga är att det är så lokalt över Västergötland att äta grynkorv.
Elin
15 november 2011 10:35
Har länge velat prova att göra egen korv, kanske ska ta tag i det projektet nu när jag blev påmind av ditt inlägg :)
http://www.ekoelin.com
Kristina
15 november 2011 13:36
Vad kul att du vill göra grynkorv.
Är det något du undrar över så hör av dig.
Go kram till dig!
Kristina
15 november 2011 13:07
Jag tycker det är roligt att Lova vill vara med och greja i köket.
Hon kokade saft i somras med mig. När hon hade kompisar hemma, kom hon och gick ner i källaren och hämtade en flaska saft för att gå hem och bjuda på.
Det är så roligt att ha henne med.
Jag önskar att du har en lika solig dag som det är här.
Go kram till dig!
Spanaren
15 november 2011 12:16
Impad var ordet!
Vad du är duktig och så kul att låta den söta Lova vara med och lära sig.
Du är inte bara duktig utan du är ödmjuk och villig att lära med dig av det du har till andra.
Niger vördnadsfullt för dig och jag säger bara "impdad*
/kram
http://spanaren55.bloggplatsen.se
Kristina
15 november 2011 13:04
Tack för fint beröm.
jag är lite gammalmodig av mig, tycker om gamla traditioner.
jag vill gärna lära ut, och vill att man ska laga mat från grunden, och ta till vara det vi har i skog mark.
Goa kramar till dig!
Karin
15 november 2011 23:09
Jag semestrade med min moster och morbror i Grästorp under några år.
Vi bodde på hotellet. Jag fick alltid välja meny under den veckan vi var där. Det blev skånsk kalops en dag och stångkorv en annan dag. Stångkorv hade de aldrig hört, så de undrade om det gick bra med grynkorv. Grynkorv hade jag aldrig ätit. Men det var mycket gott! Har inte ätit det sen dess.
Kram Karin
H
http://pixelmojan.se
Kristina
16 november 2011 10:45
Vilken trevlig berättelse du ger mig. Jag vet inte riktigt vad stångkorv är?
Vad roligt att du gillade grynkorv, det är inte alla som gör.
Ha en bra dag och kram på dig!
Kristina
16 november 2011 13:35
Tack snälla!
Ha det gott och go kram!
Cina
16 november 2011 12:32
Ohhh här vart det nostalgi för mig. Ojojoj så mycket korv jag har stoppat o hur många fjälster har man inte skrapat i sina dagar. Förr tog man ju tarmarna från grisslakten. Farmor och jag har gjort många många grynkorvar. Åhhhh det är såååå gott. Ohhh tänk när man gjorde blodpaltsbröd ja herre gud van man minns just nu. Ohhh luta in lutfisken på anna-dagen. Och skrapa alla ben som kokats då skulle köttet spara o göra sylta på. Aladob är ju något jag bara älskar och hemlagad sylta. Men jag tror tamesjutton jag ska göra aladob själv ska se om jag hittar något bra recept på det.
Ha en bra dag!
Kramen
http://heavenladyn.bloggplatsen.se
Kristina
16 november 2011 13:33
Vad impad jag blir av dig. Jag har aldrig varit med om att skrapa tarmar och inte blodpalt eller blodpudding heller.
Jag önskar att jag hade varit med om detta.
Min Mamma gjorde grynkorv, sylta och korvkaka.
Jag hade tänkt att luta fisk men det blev inte av, jag vet inte om det finns torkad fisk att köpa längre.
Vilka kunskaper du har, jag hoppas att bloggar om detta och visar upp din aladåb.
Du bor väl inte i västergötland, vad kommer det sig att du har gjort grynkorv?
Jag trodde att man bara åt korven häromkring.
Tack snälla för ditt inlägg och go kram på dig!
skogsnuvan
16 november 2011 12:48
Så poffsigt fina dom såg ut. Jag har aldrig ätit grynkorv och aldrig gjort korv heller. Det är inte så vanligt här uppe. Vet ingen som gör korv. Spännande verkar det ju ialla fall och jag tror säkert att det blir gott.
http://skogsnuvan.bloggagratis.se
Kristina
16 november 2011 13:26
Varje höst gör jag korv det har jag gjort 30 år.
På söndag ska jag bjuda på grynkorv till mina barn.
Det är ett roligt jobb och särskilt nu när Lova var med för andra året.
Go kraqm till dig!
Maggan
16 november 2011 15:23
Hej Kristina! Det var ett tag sen jag skrev i din blogg. Skäms på mig!
Visst är det roligt att göra lite hemmagjort till jul. Jo då jag gjorde det förr i tiden också. Särskilt detta med att stoppa korv är ju jättekul. Men allt avtar med åren.Det enda jag gör nu är att baka storbak tills. med några av barnbarnen och då delar vi sen.
Ha det nu fortsatt bra. Själv är jag lite avslagen än pga infektionen,men det ska bli bättre. Det har jag bestämt.Och jag blev ju peppad av min läkare också nu.
Kram på dig!
http://Margaretha.bloggagratis.se
Kristina
16 november 2011 19:37
Skäms på mig med.
Jag ska med börja med mitt bak snart jag med.
Det är ganska kul att baka till jul.
Vi får byta lite recept, det är spännande med nya recept.
Ibland är det bra att bestämma sig.
Hoppas att allt blir bra med dig.
Goa kramar till dig!
annemon
16 november 2011 19:08
Vad kul att få se hur ni gör korven,har nog inte ätit någon sådan.Men jag brukar göra pölsa och det är gott det med, är ju även korngryn i den rätten. Korvarna ser ju proffsiga ut och en bra hjäpreda har du fått i köket.
Ha det gott.
http://annemon.bloggagratis.se
Kristina
16 november 2011 19:16
Jag är inte så van vid pölsa, kanske dags att smaka igen.
Ha en trevlig kväll och kram på dig!
Kristina
16 november 2011 19:41
Ja hon är mycket duktig.
kramar till dig!
skrivmoster
17 november 2011 09:04
Jag har hört ordet grynkorv men aldrig sett några eller vetat vad de innehåller. Kul att göra själv och med så duktig hjälpreda!
Tack för att du visade oss hur man gör! Inget är som hemlagat!
Kramar och önskan om en fin dag!
http://skrivmoster.bloggplatsen.se
Kristina
17 november 2011 12:49
Har du vägarna förbi någon gång ska jag bjuda på denna goda rätt, som är typisk för Västergötland.
Det är så roligt att ha barnbarnen med när jag grejar i köket.
Goa kramar til dig!
Corina
17 november 2011 18:37
Skrapa tarmar å röra blod fick jag göra som barn när vi slaktade hemma.....korv gjorde vi också och leverpastej....numera vet jag inte hur jag skulle hinna med detta :) Kram
http://corina.bloggplatsen.se
Kristina
17 november 2011 19:14
Vad duktiga ni är, jag har aldrig varit med om detta.
Det är andra tider det är helt klart.
Goa kramar till dig!