
Nu har vi besök från Piteå och då bjöd Marianne oss på Pitepalt.
Riven potatis blandades med kornmjöl till en deg, rimmat fläsk blandades med krossad kryddpeppar. Sedan rullade hon bullar med fläskblandningen i mitten.
Jag stod vid vedspisen och lade palten i saltat kokande vatten. Det hela fick koka i 45 min.
Här är vi igång och avsmakar den mycket lyckade palten. Vi äter lingonsylt, dricker mjölk till och stekt fläsk, någon hällde stekflott över palten, men inte jag.
Så här glada och nöjda var våra gäster efter den lyckade middagen. Vi här tackar så mycket för den goa maten.
Kaela
3 januari 2012 11:09
Vilken söt snögubbe!
Och vilken underbar duk - den förstår jag att du är rädd om...många stygn av din mammas hand.
kramar om dig!
http://kaela.bloggplatsen.se
Kristina
3 januari 2012 17:27
Min Mamma hade alltid ett handarbete på gång.
Jag har försökt ta hand om dem på bästa sätt.
Go kram till dig!
Spanaren
3 januari 2012 11:35
Nämen vad gör hon?!?! Kryddpeppar ska inte vara med i riktig Pitepalt ... bara så att ni vet det ... ni som läser detta.
Det ska enbart vara fläsk i palten som också görs valfritt med enbart vetemjöl eller som här blandat med kornmjöl.
Kroppkakor har kryddpeppar men inte i palt. Men det verkar gott ändå och var och en gör som en själv tycker *glad*
Ha en bra dag/kram
http://spanaren55.bloggplatsen.se
Kristina
3 januari 2012 17:14
Ja inte vet jag hur det ska vara, goda var dom i allafall.
Kul med olika åsikter!
Ha det gott och go kram!
Kristina
3 januari 2012 17:05
Det är väl något liknande.
Ha det gott du med och goa kramar till dig!
skrivmoster
3 januari 2012 18:33
Som jag sa till Jon så blev jag jättesugen på palt och ska koka det i veckan! Det har jag fått lära mig för jag är ju gift med en "infödd" ... Dessutom så har jag lärt mig att bli paltälskare. Det är jättegott! Jag kokar på vete- och kornmjöl och med rimsaltade fläsktärningar i mitten. En del lyxar till det med fläsk på sidan om!!
Kul med paltkalas och för mig var det "bekanta" ansikten! Stan är liten ... vissa är mer "kända" än andra! *skrattar*.
Kram på dig Kristina!
http://skrivmoster.bloggplatsen.se
Kristina
3 januari 2012 21:06
Vad kul att du kände igen mina gäster. Det är spännande att prova nya rätter.
Det är väldigt uppskattat med palt i piteå förstår jag.
Kramar på dig med och ha det riktigt gott.
skogsnuvan
3 januari 2012 21:59
Å vad det låter gott men jag kan tro att man helst vill lägga sig och vila efter en sådan mastig middag. Å nu blir jag riktigt sugen, brorsan och jag har ätit lutfisk med sås och potatis idag och det blir man inte så mätt på.
http://skogsnuvan.bloggagratis.se
Kristina
4 januari 2012 09:47
Vi åt med lutfisk här en dag, de5t är gott för magen efter julmaten.
Ha det riktigt gott och go kram!
Kristina
5 januari 2012 17:06
Jag ska kolla när det blir bättre om tiden.
Kram!
Lena
15 januari 2012 01:19
Gud vad gott! När vi ätit mycket, så mycket att man blir trött och dåsig så brukar vi säga att vi hamnar i paltkoma. För mastigt men gott är det med palt. Mums! Lena
http://lillahonshuset.bloggplatsen.se
Kristina
15 januari 2012 10:59
Paltkoma.. ett härligt nytt ord.
Jag är själv inte så jätteförtjust i denna rätt, men jag är ju västgöte.
Tack Lena för att du kikade in!
Go kram till dig!