kristinakicki

Senaste inläggen

Av Kristina - 21 december 2012 15:27

 

Här står min Tomte och vinkar God Jul till alla goa vänner på bloggen.


Idag har det inte blivit mycket gjort inför Julen, kanske är jag påverkad av att Jorden skulle gå under idag, men det är inte vad jag tror utan tvärtom. Min tro är att allt kommer att bli mycket bättre, och att vi blir mer andliga och vi blir mer förlåtande mot varandra. Att vi även tänker mera på vår Moder Jord och är rädda om den. Blir mer medvetna om att använda mera rena produkter.


Imorgon ska jag börja laga lite mat inför Julen, ska inte bli så mycket i år utan bara det som alla gillar. Inlagd sill och sillsallad är ganska viktigt tycker jag.

Jag önskar er alla som tittar in här en riktigt fin och go Jul, där vi tar hand om varandra och tänker på dom som är ensamma.   

Av Kristina - 18 december 2012 20:42

 

I kväll har jag verkligen fått lugn och ro. Jag har varit i Ransbergs kyrka och lyssnat på julsånger. Vilka duktiga musikanter vi har i Tibro församling. Jag har bara suttit och njutit av Ransbergskören m.m Marie sjöng Ave Maria och O helga natt så jag blev tårögd, så vackert var det. Att sitta i  kyrkan och sjunga Stilla Natt och Nu tändas tusen juleljus, då kommer det en lugn och avslappnande känsla i kroppen.


 Prästen tackade Ingrid för hennes evenemang och talade om att tyvär hade han ingen blomma att ge, Men en kram kunde hon gärna få och så blev det. Efteråt bjöds det på glögg och pepparkaka och vi tittade på julkrubban och minglade.

Vad skönt att allt det stela är borta i kyrkan och att alla hjälptes åt med allting. Det gör det lättsammare att gå till kyrkan, som är en underbar plats med positiva energier.



Av Kristina - 14 december 2012 14:34

   

Här kommer recept på brödkakorna:

Smält 25 gr smör i en gryta och  häll i 1 l mjölk+ 0,5 l vatten och låt det bli fingervarmt.

Häll vätskan i assistenten och rör ner 2 pkt jäst

1 tsk salt, 1,5 msk socker, brödkryddor och 0,5 dl olja  (jag tycker att brödet blir saftigt om jag blandar i riven squash, men det är bara om jag har, jag brukar frysa ner).

Om du vill ha brödet lite grövre tar du i drygt 0,5 l rågmjöl, fortsätt med rågsikt till lagom koncistens.

Vill du inte ha så grovt tar du bara i rågsikt.

Låt brödet jäsa till dubbel storlek.


Baka ut till runda kakor och borsta av allt mjöl. Jag brukar kavla ut med kruskavel och nagga brödet på båda sidor.

Gör inte för stora kakor om du är ovan, det är svårare att få över dem på degspaden.

Ha en varm plåt i ugnen hela tiden.

grädda kakorna i 250 graders värme i vedspsis, använd dig av björkved som håller värmen bättre.

Du kan ha en varm plåt i vanlig ugn och högsta värmen som går.

Hoppas att du vågar prova!



Av Kristina - 13 december 2012 08:41

 

Nu var det dags för mitt stora julbak i vedspisen igen. Jag steg upp tidigt på morgonen tyckte jag, men min sambo hade redan tänt i spisen. Jag satte igång med att göra degen, jag tog i riven Squasch, för jag tycker att brödet blir mycket saftigare då. Jag använde både rapsolja och smör och  tog 2 pkt jäst till 1,5 l vätska. Tidigare har jag tagit 3 pkt men har då haft stora problem med att det jäst ifrån mig.

Man lär så länge man lever, det utrycket stämmer verkligen, det gäller bara att vara lyhörd.

 

Här är brödet på jäsning. Det är viktigt att de ligger på riktigt träunderlag annars kan det fastna och det är inte roligt. De här lämmarna ( vet inte om det stavas så eller vad det egentligen heter, kan vara västgötska) har min pappa gjort.

 

Det här är ingen bra bild, beror på lampan. Men det här viktiga redskap för bak i vedspis. Jag är noga med att borsta bort allt mjöl och nu var degen så bra att jag kunde använda kruskaveln hela tiden.

 

Jag har en plåt stående i ugnen hela tiden. Det som har varit svårt är att få upp brödkakan på brödspaden. Men nu gick det lättare när jag minskade på jästen.

 

Här är brödkakorna färdiga, jag har lagt en uppåner för att visa att de blir väl bakade på undersidan, ibland kan de bli lite svarta, men det är då man vet att de är bakta i vedspis.

Det går ganska bra att baka i vanlig ugn med. Jag ställer in en plåt och sätter ugnen på högsta värmen och gör likadant.

Jag har gett bort ganska många brödkakor, det är en bra gåva för gentjänster.

Av Kristina - 30 november 2012 18:40

 

 De här blommorna har jag varit rädd för att köpa för de dör direkt hos mig. Men så fick jag ett tips att man skulle lägga is i botten på krukorna, och kan ni tänka er jag har haft dem i tre veckor nu och de mår så gott i fönstret hos mig. Jag blir så lycklig och stolt när jag klarar något som jag tidigare ansett vara omöjligt.


Jag ska skryta lite till, jag lyckades med mina pepparkakor i år. För första gången är jag nöjd med dem, de är både goda och ganska snygga. Jag tänkte att nu bakar jag inte pepparkakor i år för de blir aldrig bra, men så fick jag ett recept av en god vän och då kunde jag inte låta bli att pröva igen. Men skam den som ger sig, det lyckades och själförtroendet steg i höjderna.

Ge aldrig upp, för till slut så funkar det.

Av Kristina - 29 november 2012 16:23

 

Nu har jag gjort iordning mina sista squash, det är jättehårda skal på dem nu, så det gick åt mycket kraft och den bästa kniven. Men jag är glad att de har klarat sig så länge.

Nu vågade jag inte chansa längre utan jag gjorde några ostkakor på frukten, jag tycker att de blev jättegoda.

Resten av squashen rev jag ned och stoppade i frysen, som jag senare ska använda till köttgrytor eller brödbak. Brödet blir så saftigt med squash i.

Det är så mycket man vill göra nu till Jul så jag hinner inte blogga så mycket. Men ska jag vara riktigt ärlig så sitter jag mycket i min badtunna nu för tiden. Där samlar jag kraft och mjukar upp stela leder. På helgen blir det ett gott vin i karet, kan man  ha det bättre.


Men jag kommer emellanåt in och kikar på era fina bloggar, jag har inte glömt er.

Av Kristina - 19 november 2012 08:15

 

Idag fyller jag år och har bakat den här tårtan som jag bjuder på. Om ni undrar över att det inte finns grädde överallt beror det på en gäst som inte tål grädde för tillfället.

Det är en tårta med mycket citronsmak och det gillar jag, hoppas att mina gäster gör det med.


Här kommer receptet:

Solgudens skapelse med himmelskt citronsmak:


Vispa 8 äggvitor och när vitorna börjar tjockna så vispa i 3, 5 dl socker.

klicka ner smeten i en 2- liters form med löstagbar botten och ställ in den i en 250 graders varm ugn. Stäng genast av ugnen och låt kakan stå i 5 timmar. Öppna inte ugnen under tiden.


Gör i ordning krämen under tiden.

Sjud 8 äggulor med 1,5 dl socker, 2 msk rivet citronskal, 6 msk pressad citronsaft, tills krämen tjocknar.

Låt krämen kallna och bred den sedan över kakan.

Vispa 3 dl grädde och blanda i 1 msk vaniljsocker och garnera tårtan med grädden.

Lycka till!




Av Kristina - 16 november 2012 19:15

 

Nu har jag njutit min sista frukost av mina egenhändigt odlade giftfria tomater. Jag har förvarat dem i ett stort äggfack med en tidning ovanpå. Det var svårt att få tomaterna att mogna i höstas, så jag plockade av dem  och hade dem länge på altanen. Nu har de fått vara inne i värmen och varje morgon har de haft plats på mina frukostmackor. men nu är de slut och jag kommer att sakna dem mycket. Men jag har tagit fröer på dem och det är ju inte så långt kvar tills jag kan sätta ner dom i jorden. Då ger de mig njutning igen när jag ser dem växa och frodas.

Presentation


Det är jag som är Kicki!
Välkommen till min blogg.
Här kan du läsa om mitt sätt att leva. Vad roligt att du tittar in! Lämna gärna en kommentar, jag svarar på alla.

Gästbok

Antal besökare hos mig nu


Vädret

klart.se

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013
>>>

Senaste inläggen

Kategorier

Tidigare år

Arkiv

Sök i bloggen

Länkar

Besöksstatistik

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards