kristinakicki

Senaste inläggen

Av Kristina - 18 juni 2012 15:09

 

 Nu blommar det så vackert i min trädgård. Jag tänkte visa lite vad jag sysslar med när jag inte bloggar så mycket.

 

Gammaldags rosor är jag mycket förtjust i, enda felet är att de har så kort blomtid. De doftar så gott, jag brukar ta en skål med vatten och lägga några olika sorter i och ställa på bordet.

 

Den här rosen har en underbar doft.

    

Jag tog upp ett litet skott i en ödeträdgård för några år sedan med handen. Den lilla rosen har växt till sig och blivit en buske.

   Buskpionen växer inte så mycket, jag vill ju att det ska bli en stor buske med blommor. Tre vackra blommor blev det i år.

 

Iris är så stolt och vacker, men även den har en kort blomning, så det är bara att njuta av dess ståtlighet den korta tid den blommar.

 

Dagliljorna blommar för fullt. Vi kallar växten för bananblomma vi tycker att knopparna liknar små bananer.

Jag kommer att visa mera bilder från min trädgård.

Hoppas att ni tar er tid att njuta av de vackra blommor som växer vilt eller i våra trädgårdar.

Av Kristina - 11 juni 2012 11:32

  Den här underbara rosen fick jag av mina kusiner för ett tag sedan. Den finns inte längre kvar men jag har ju den på bild så jag fortsätta och njuta av den.

Nu är det mycket i trädgården för min del, så det blir inte mycket bloggande.  Jag passar även på att städa och röja, så när värmen kommer då ska jag ha tid att bada, sola och ha det gott. Jag bara väntar på att få gå ned till sjön och bada i riktigt varmt vatten och bara flyta omkring.

När jag tittar ut regnar det och ser kallt ut. Här inne är det varmt och gott för jag eldar i vedspisen så jag slipper frysa. Men jag tror ändå att det underbara vädret snart är här.


Jag bakade  piroger här om dagen, jag gjorde ganska många. De går så bra att frysa in och bara tina i mikron och ge dem lite värme.

Jag bara hör hur det smattrar ute, nu är det en riktig regnskur på gång och ett bra bakväder. Jag ger er receptet på både kött och vegetariska piroger här nedan.

 

Köttfärspiroger
4 port

Till degen :
15 g jäst, 100 g smör, 1,5 dl vatten, 5-6 dl vetemjöl ,1 tsk salt, 1 ägg

Smula
jästen, smält smör och tillsätt 1,5 dl vatten. Vid fingervarmt slår du på
vätskan över jästen. Blanda i 5 dl vetemjöl, salt och ägget. Degen ska vara
ganska lös. Låt jäsa 30 min.

Kavla ut degen och ta ett tekaksmått och tryck ut rundlar. Lägg fyllning i mitten och
vik över och tryck ihop med en gaffel.

Låt pirogerna vila 10 min och pensla med uppvispat ägg. Gräddas 15 min i 200
graders värme.


Köttfärsfyllning:
Fräs 5 hg köttfärs i smör och 1 hackad lök. När färsen är grynig tillsätt 2 pressade vitlöksklyftor, 2 msk
tomatpuré, ett smulat lagerblad, 1 tsk timjan, 2 dl buljong eller rött vin, 0,5
tsk salt 0,5 tsk svartpeppar.

Låt allt koka upp och puttra i 15 min. Det ska vara ganska torrt. Om du vill ha lite
mera smakrikt så ta i o,5 tsk sambal oelek.


Gröna piroger

Använd dig av samma deg som till köttpirogerna och gör på samma sätt.


Vegetarisk fyllning:

Skala 2 gula
lökar, 1 morot, 3 potatisar(mjölig sort), 1 bit rotselleri, 1 palsternacka.

Riv eller
hacka grönsakerna och fräs dem i olivolja i rymlig gryta och pressa i 3
vitlöksklyftor. Låt det fräsa en liten stund och tillsätt 3 msk tomatpuré ett
smulat lagerblad,1 tsk timjan, 2 dl grönsaksbuljong, 0,5 tsk salt, 0,5 tsk
svartpeppar. Sjud under lock i 15 min. ta av locket mot slutet så röran kokar
ihop.

Smaksätt gärna med sambal oelek om du vill ha lite starkare.

Lycka till!


Av Kristina - 28 maj 2012 20:32

Det var någon som sökte ett recept på morotskaka, då kom jag på att jag har ett bra recept. Det var ett tag sedan jag bakade kakan, det kanske är dags igen. Receptet är glutenfritt men jag byter ut mixen mot vetemjöl ibland, det beror på vem jag ska bjuda.


Marias Morotskaka


4 ägg

2 1/4 dl rapsolja

ca 6 dl rivna morötter

4 1/2 dl ljus glutenfri mix

4 1/2 dl socker

 1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

1 tsk salt

1 tsk kanel


Glasyr:100 g philadelphiaost

25 g mjukt smör

2 1/4 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker


Vispa äggen. Blanda oljan med morötterna.

Rör ihop de torra ingredienserna och arbeta ner dem i morotssmeten. Häll alltsammans i en form 24-26 cm i diameter, medlöstagbar kant. Grädda i 175 greaders ugnsvärme 60 -70 min. Låt svalna.


Blanda ingredienserna tillglasyren och bred den över den uppochnedvända kakan.

Reseptet kommer från Maria Paringer.



Av Kristina - 27 maj 2012 21:25

   Jag har varit så dålig på att blogga på sista tiden, när jag satt mig vid datorn för att skriva då kommer något annat i skallen. Jag har varit mycket i trädgården och jobbat, det är ju ett underbart väder. Nu har alla mina växter fått komma ut från växthuset och är planterade under väv. Nu bara jag ser framför mig vilken härlig skörd det ska bli med potatis, jordgubbar, bönor, tomater gurkor mm.


Vi har gjort lite utflykter i naturen. Idag har vi varit i norrkvarn vid Göta kanal och ätit medhavd  lunch.  Förra helgen var vi vid silverfallen och njöt av ljudet av det forsande vattnet.

 

Att var vid vatten och i vattnet är det bästa jag vet. Höra det underbara ljudet får mig att slappna av och bara njuta.

 

Nu har jag börjat bada i sjön, men det är kallt, vinden blåser åt fel håll så allt det varma ger sig iväg till andra sidan sjön. Bilderna är från Silverfallen och jag skulle gärna stå i slutet av fallet och få en härlig dusch.

Nu ska jag ned till sjön och titta på solnedgången.

Jag har varit dålig på att besöka mina kära vänner på bloggen och det kanske blir ett litet avbrott för min del.

Men jag tänker på er och kommer nog snart tillbaka.

Goa kramar till er alla!

Av Kristina - 10 maj 2012 08:15

Jag har en mycket god vän som har startat en jättefin blogg. Hon är så duktig på att baka och gör underbara bakverk.

Nu har hon bestämt sig för att dela med sig av sina recept. Jag hoppas att ni kikar in till henne.

http://anettesbaksida.bloggplatsen.se/

Av Kristina - 8 maj 2012 18:32

   Jag träffade några vänner häromdagen och vi började prata mat som passar till många gäster. Här har jag ett par recept som är både enkla och goda.


Rullargårdens kycklinggryta

2kg kycklingfilé som du kryddar med salt, citronpeppar och lägger i en smord form i 200 g i 20-25 min.Vänd dem efter halva tiden.

När de är färdiga så skiva dem i 8 mm skivor.


Sås

0,75 l mjölk

0,75l grädde

1 flaska felix chilisås 340 gr

1,25 dl thai söt chilisås

4 tsk curry

Rör ihop alla ingredienser och koka några min ( jag brukar reda såsen med vetemjöl om den blir tunn)

Lägg i den skivade kycklinen i såsen och smaka av.

Servera med ris.

lycka till!


Här kommer en kall kycklingrätt som oxså passar bra om du har många gäster. Det här receptet fick jag av en mycket god vän som tyvär gick bort i cancer för några år sedan. Hon bjöd mig och min sambo ofta på på den här rätten.


Povel Ramels höna

I receptet står det höna, men jag använder mig av kycklingfilé som jag kokar med salt, vitpeppar lagerblad och purjolök. Det går jättebra att koka dagen innan.

Jag lägger upp den kalla kycklingen på ett uppläggningsfat.


Blanda grädde, majonäs smaksatt med curry till en sås. (Det här är ett gammalt recept då det inte fanns creme fraice och youghurt, det går givetsvis bra att använda det oxså).

Häll såsen över kycklingen.

Garnera med skivad konserverad persika och (flagad mandel). Var inte rädd för att ta för mycket persika det blir bara gott. Servera med ris.

Det låter kanske lite konstigt det här receptet men jag serverade det på en träff i DHR och det blev mycket populärt.

Hoppas att det faller er i smaken.



Av Kristina - 3 maj 2012 08:58

  Godmorgon alla som kikar in här.

Nu har jag precis ätit frukost och druckit ett gott te gjort på svarta vinbärsblad som jag var ute och plockade i trädgården. Det smakade underbart gott och nyttigt, det är precis vad jag behöver för att hämta mig efter lunginflammationen.

Jag har haft en sådan längtan efter lakrits nu när jag varit sjuk och ätit lakrisglass m.m Det var det enda som var gott. Häromdagen var jag inne i hälsokostaffären och skulle köpa alfagroddar, då gick jag rätt på ett te utav lakrisrot. Jag kände i kroppen att det var något för mig och mycket riktigt det var bra för luftrören och lungorna så det blev ett extra köp. Jag har drucket det ett par dagar och jag tycker att det känns bättre, det smakar riktigt gott så det är ett exta plus.

 

Nässlorna är precis lagom att plocka nu. De första plockade jag på långfredagen precis innan snön kom, jag har alltid en omelett med färsk nässelstuvning på Påskbordet. Det har funkat nästan alla år utom för två år sedan då blev det frysta.

Jag plockade nässlor igår och kokade soppa, men då kom mitt barnbarn med en kompis så det tog slut. Men det gläder mig bara att de tyckte om denna nyttiga maträtt, de åt tre tallrikar var med ägghalva.


Jag har fått ett bra tips av en vän, det är att man ska ta sopborsten och sopa av brännnässlorna, då bränns de inte när man plockar och det funkar mycket bra.

Det går bra att frysa nässlorna när man har förvällt och hackat dom, då kan man få njuta av dom även på vintern.

Du kan även torka dom, jag brukar lägga dom på tidningar inne i köket. Gott att smula ned i bröddegen eller ha på filen.

Jag kokade te på nässlorna  i vintras och drack  som kur några veckor för att rensa ut kroppen. Av nässlor kan man göra så mycket och de är helt gratis och jättenyttiga och goda.


Det är en härlig tid nu med mycket nyttigheter i naturen. Jag sitter vid fönstret och ser att björkarna har slagit ut så det är dags att plocka de fina små bladen. Jag torkar dom precis som nässlor och använder dom på samma

sätt i brödet och till te.

Jag önskar alla en solig och varm dag!               

Av Kristina - 27 april 2012 08:08

  Igår fick jag en sådan längtan efter klappkräm, precis då ringde yngste sonen och var på på väg in i affären så jag bad honom köpa mannagryn.

Jag har inte kunnat äta så mycket i veckan dels för att det blir jobbigt att andas när jag äter och inte har det smakat heller. Det har varit en fördel att jag har varit tvungen att tugga maten ordentligt, det är ju bra för magen och man orkar inte så stora portioner.

Jag hoppas att det är ett friskhetstecken att längta efter klappgröt, jag har inte ätit det på många år. Min mamma brukade koka klappkräm ibland.

Jag hittade ett recept i "vår kokbok" och satte igång.

 

Jag kokade upp 5 dl vatten och rörde i 1dl mannagryn och lät det koka i 4 min. Sen hällde jag i 1,5 dl svartvinbärssaft och det fick ett uppkok.

Jag vispade hela massan tills det blev kallt och skummigt.

Jag åt krämen med kall mjölk och det smakade precis så gott som jag hade drömt om att det skulle göra.

Hoppas att ni vågar pröva, det vore kul att höra om det är någon mer som känner till klappgröt.

Presentation


Det är jag som är Kicki!
Välkommen till min blogg.
Här kan du läsa om mitt sätt att leva. Vad roligt att du tittar in! Lämna gärna en kommentar, jag svarar på alla.

Gästbok

Antal besökare hos mig nu


Vädret

klart.se

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013
>>>

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Sök i bloggen

Länkar

Besöksstatistik

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards